Göra om vigselring

Är det möjligt att göra om en vigselring?

Ingenting varar för evigt och här menar vi det rent materiella i samband med er vigsel. Er kärlek däremot – den kommer förhoppningsvis att stå sig genom tidens tand och bara växa sig starkare för varje år som passerar. Detsamma kan man tyvärr inte säga om era ringar och det är det vi ska titta lite närmare på här. För, är det ens möjligt att göra om en vigselring? Svaret på frågan är allt som oftast ja – men orsakerna till varför man skulle vilja göra om sin vigselring kan vara väldigt varierande och några av de vanligaste kan vi visa upp nedan och enligt följande:

Ringen har gått sönder

Det vanligaste är att vigselringen – främst då en ring med stenar – gått sönder. Ofta drabbar detta klorna som håller stenen/stenarna på plats och detta brukar gå att laga; även om man får vara beredd på att betala en ganska hög summa för detta (naturligtvis beroende på vilken typ av sten det hela handlar om och som försvunnit). Bättre är att förebygga och om du äger – eller överväger – en enstensring för er vigsel så bör du med jämna mellanrum lämna in denna för lite service hos en guldsmed eller en juvelerare.

Ringen är för liten

Du kanske var tjugo år då du gifte dig och då du nu befinner dig i femtioårs-åldern så inser du att mycket har hänt rent fysiskt. Kanske har din forna matchvikt på sjuttio kilo blivit en vikt som ligger på 85 kilo – något som gör att din vigselring är för liten. Inga problem. Lämnar du in den till en – viktigt! – skicklig och erfaren guldsmed så kan han lästa ut ringen i fråga och detta utan att det kommer att synas. Lämnar du den till en oerfaren och sämre sådan så finns den en chans att det kommer att synas trista spår där ringen gjorts större. Betala några kronor extra; det ångrar du inte i slutändan.

Ringen har blivit för stor

Detta scenario är också vanligt och här får du räkna med att detta är lite svårare att få till samt att vikten av en erfaren guldsmed blir än mer påtaglig. Särskilt gäller detta om ringen i fråga har gravyr på insidan. Du vill inte – som många andra tyvärr har erfarenhet av – se att gravyren plötsligt saknar en bokstav eller att en del av datumet har försvunnit. Att förminska en ring kräver noggrannhet och erfarenhet.

Ringen är omodern

Det många – enligt oss – gör fel då de väljer en vigselring är att man ser för mycket till vad som är modernt just nu istället för att se till det som kommer att hålla över en längre tid. Det gör att många har en vigselring som känns omodern och som man inte gillar längre (men som man ändå, av förklarliga skäl, dagligen bär). Lösningen är att tänka klassiskt, tidlöst och att bortse från modets nycker då man väljer.

Det går dock att korrigera en vigselring genom att exempelvis ta bort- och addera stenar, genom att slipa och genom andra knep som tillhör utbildningen hos en guldsmed. Bättre är dock att välja rätt ring direkt. Det sparar både tid, pengar och ett onödigt lidande. Ringen blir sällan lika fin efter det att man genomfört en förändring.

två vigselringar