Förlovningsring och vigselring har en skillnad mellan länder
Sverige, de andra nordiska länderna samt Tyskland och Nederländerna har en gemensam tradition då det kommer till förlovningsring kontra vigselringen och detta i form av att vi ger varandra varsin förlovningsring. I exempelvis USA (där vi gärna kan se prov på deras traditioner via romantiska filmer) så är det enbart kvinnan som får en förlovningsring och där mannen vackert får vänta till vigseln innan han får en ring placerad på sitt finger. Däri ligger en klar skillnad och om vi ser till hur vi i Sverige agerar så kan man säga att förlovningsringen för mannen också är den viktigaste. Detta sett till att han de facto i många fall enbart får just denna ring – och ser att denna uppgraderas i samband med vigseln. Det vill säga, om vi ska förenkla, så ser den traditionella hanteringen av ringar i Sverige ut enligt följande:
Kvinnan: För kvinnan – bruden – så gäller det först och främst att hon får en förlovningsring (gärna en graverad sådan där det står exempelvis datum för förlovningen) och att hon därefter – vid själva vigseln – får ytterligare en ring i form av sin vigselring. Denna placeras ovanför förlovningsringen och även den kan ha gravyr (namn, datum samt eventuellt en vacker text) på insidan.
Mannen: brudgummen å sin sida – han får en förlovningsring. I denna kan han först och främst göra precis som sin framtida brud. Det vill säga; gravera in datum för förlovningen. Dock: mannen bör göra plats för ytterligare gravyr i sin förlovningsring. Detta då han även i framtiden – vid vigseln – ska ha gett plats åt gravyr för det datumet (samt för hustruns-, sitt eget namn, datum och en eventuell kärleksförklaring). Förlovningsringen mannen har; den fortsätter han bära efter vigseln – men från och med då så är det hans vigselring. Märk väl – det går att skaffa två ringar även till mannen då det handlar om seder och traditioner och inga lagar och regler.
Finns det en estetisk skillnad mellan förlovningsring och vigselring?
Som sagt; det handlar inte om några fasta lagar och regler som man slaviskt måste följa då det kommer till de ringar man väljer. Dock så anser vi att det finns en punkt – ett slags nyckelord – som man ska ta hänsyn till. Detta speciellt sett till bruden och i och med att hon kommer att (förmodligen) bära två stycken ringar på sitt ringfinger. Komfort. Kort och gott; se till att du väljer två stycken ringar som ”trivs med varandra” både rent estetiskt och sett till hur din vardag ser ut.
Om din förlovningsring är av det lite bredare slaget så kanske du ska överväga en lite smalare vigselring och vice versa. Detsamma gäller stenar, färg och material. Vissa ringar passar bättre ihop med varandra och en del ringar gör sig inte alls särskilt bra tillsammans vid exempelvis hårdare arbete med kroppen. Tänk över din livssituation och se till hur pass aktiv du är då du kombinerar din förlovnings- och din vigselring.
Viktigt är även att du vårdar dina ringar och ser till att göra en – om inte daglig så åtminstone veckovis sådan – vana att tvätta dem med vanligt diskmedel och ljummet vatten. Lämna även in ringarna för service med jämna mellanrum och låt en guldsmed se över vilken status de håller. Något som blir extra viktigt om det handlar om enstensringar då klorna (som håller stenen på plats) har en tendens att gå sönder.