Blogg

Vilka länder har vigselringen på vänster hand?

4 okt 2019

Vilka länder har vigselringen på vänster hand? I och med att vi i Sverige placerar vigselringen på vänsterhanden så är det lätt att tro att det är det vanliga. Faktum är dock att vi är en ganska udda fågel i sammanhanget. I de flesta andra europeiska länder så används nämligen högerhanden.

Anledningen till varför vi i Sverige använder vänsterhanden i samband med placeringen av vigselringen har anor från antikens Egypten. Där trodde man att venen på vänster ringfinger - Vena Amoris - var den ven som gick raka vägen till hjärtat. Att då placera en vigselring just där var det ultimata sättet att visa - och svära - livslång kärlek och trohet till sin partner. Den här sedan anammades av Romarna och har efter det spridits vidare över Europa och världen.

Det senare är, som sagt, dock en sanning med viss modifikation då det utöver Sverige endast är brukligt i USA och i Storbritannien. I de flesta andra länder - Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike och så vidare så placeras vigselringen istället på högerhandens ringfinger. Varför? Jo, för att det är med högerhanden som man sluter sin avtal och att man gör just detta i samband med en vigsel: man lovar trohet och evig kärlek.

Håll dock med att om att det finns ett lite tydligare romantiskt skimmer kring historien med Vena Amoris och kring det svenska valet av hand?

nygift par

Vanliga frågor om vigselringar

Vi tänkte även passa på att svara på några av de vanliga frågor som kommer i samband med bröllop och gällande val av vigselringar. Det finns några saker som man bör hålla koll på och vi hoppas att våra svar ska vara heltäckande:

Hur dyr måste ringen vara? Priset på en vigselring säger ingenting om kärleken. Men, man ska dock vara beredd på att lägga några kronor på just denna detalj. Det är, trots allt, ett smycke som ska bäras genom resten av livet. Bra kvalitet kostar pengar. Vi skulle även vilja slå ett slag för det mer personliga. Det vill säga: hitta en vigselring som passar er stil och smak. Välj även gärna någon gravyr som berättar om er kärlek.

Vad händer med förlovningsringen? Bruden kan med fördel behålla sin förlovningsring och placera den nya vigselringen ovanför. Brudgummen brukar normalt bara uppgradera sin förlovningsring och - genom exempelvis gravyr - förvandla den till en vigselring.

Vilken typ av vigselring är bäst? Ett trist svar kanske, men faktum är att smaken är som baken. Du och din partner ska fokusera på att hitta en ring som verkligen passar er stil och er smak. Ni ska definitivt tänka på komfort och ni kan även addera er livsstil i detta. i och med att ringen kommer att bäras dagligen så finns en risk för skador. Är ni väldigt aktiva och idrottar mycket så kan en slät ring vara att föredra ur denna synvinkel. Gällande färg och val av metall så är det en fråga om smak. Ni bör emellertid ta er tid att undersöka utbudet och gå igenom vilka alternativ som finns samt skapa er en bild av hur priserna ser ut. Kom även ihåg att tänka på hygienen. Att ringen kommer att bäras dagligen kommer att göra den smutsig och full av bakterier. Se till att vara noga med tvätt och rengöring och se till att åtgärda eventuella skador direkt. Det senare kräver normalt en guldsmed.

Bästa skönhetstipsen inför bröllopet

11 sep 2019

Bröllopet är den dag då någon som brud får stå i centrum och vi tänkte ge de bästa skönhetstipsen inför bröllopet – detta så att man verkligen kan skina och visa upp sitt absolut bästa jag.

Hur ofta får man stå helt i centrum och känna hur allas blickar är riktade mot en på ett rakt igenom positivt sätt? Det händer inte så ofta, men ett av de unika tillfällen då detta sker handlar om bröllopet. Ett bröllop är en verklig kärlekshandling och det finns få dagar som innehåller samma sprudlande känslor som sträcker sig från alla gäster och vidare till de äkta makarna.

En stor dag, en dag att minnas och en dag som man måste göra perfekt. Det gäller allt från musik till bröllopslöfte, vidare till val av ringar och sedan hela vägen bort till bröllopsmiddagen med meny, tal, sång och dans. Kort och gott: bakom varje lyckat bröllop ligger en enorm planering och vi anser även att denna ska inkludera den egna personen. Du – som brud – ska visa upp ditt absolut bästa jag och det är det som alla gäster ska minnas. Vi ger några tips om hur du når hela vägen. Här kan man läsa mer om skönhetsförbättringar: ansiktslyftutankniv.se.

Förbereda sig med ansiktslyft utan kniv

Våra tips kräver förberedelse

För att bli så vacker som möjligt så krävs det att ligga i framkant. Du kan inte komma på dagen innan att du de facto ska gifta dig och försöka organisera allting gällande ditt utseende då. Det är, helt enkelt, för kort tid. Låter det konstigt? Enklast blir om vi radar upp våra tips här nedan, förklarar hur vi tänkt och – förhoppningsvis – genom detta kan underlätta för dig inför ditt stundande bröllop.

  • Hitta rätt bröllopsklänning. Oavsett vem du frågar så finns det en sak – en detalj – som de kommer att fokusera på under bröllopet och vigseln: brudens klänning. Det är något som är värt att lägga pengar – men framförallt fokus – på. Den dyraste klänningen behöver inte vara den vackraste på just dig. Se snarare till att hitta en klänning som verkligen passar dig och din figur. Det går även utmärkt att hyra en bröllopsklänning, men var då beredd på att passformen kanske inte blir helt perfekt. Ett litet budgettips är att du hittar en finare bröllopsklänning och låter en skräddare anpassa den efter din kropp. Det finns massvis av klänningar i begagnat skick på exempelvis Blocket, Tradera eller på välsorterade second-hand-affärer.
  • Sola. Man ser fräschare ut med lite färg i ansiktet. Givet vilken typ av hud man har så kan man med gott samvete sola lite innan bröllopet. Det behöver inte innebära längre, dagliga pass i ett solarium. Det handlar snarare om att börja i god tid innan bröllopet och underhålla brännan med lite kortare sejourer hela tiden.
  • Ta hand om huden. Försök att lägga tid på att verkligen ge huden i ditt ansikte bästa möjliga vård innan bröllopet. Återigen – var ute i god tid. Köp några lyxigare produkter och unna dig bästa möjliga omsorg varje kväll. Välj utifrån din hudtyp – har du fet, torr eller väldigt känslig hud så ska produkterna anpassas efter dessa respektive förutsättningar.

Unna dig det allra bästa

Är det någon dag som man verkligen ska unna sig det bästa så är det bröllopsdagen. Det bästa är att arbeta ihop en budget som gör att man kan ta ut svängarna lite extra. Kom även ihåg att alltid jämföra priser och försök även att kolla upp hur tidigare arbeten sett ut. Det gäller i synnerhet hår och makeup. Vi fortsätter med några fler tips:

  • Fokus på håret. En bröllopsuppsättning tar tid att genomföra och den kommer att kräva professionell hjälp. Se till att lägga pengar på en skicklig frisörska som kan sätta den sista pricken över i:et strax innan vigseln börjar. Naturligtvis: du måste ha detta klart i god tid innan. Det går att testa innan också genom att besöka olika salonger och se hur de arbetar.
  • Ta bort hår på benen. Om du tänkt dig en klänning som visar upp dina ben så kan exempelvis en vaxning på en salong vara att rekommendera. Har du kraftig hårväxt så kanske denna går att behandla med hjälp av laser. Om så är fallet så bör du vara medveten om att det då handlar om flera behandlingar med vila mellan varje – minst fem månader innan bröllopet ska du sätta igång.
  • Make-up. Samma som med håruppsättningen så kräver detta professionella händer. Unna dig lyxen som finns i att låta en utbildad makeup-artist sköta ditt smink. Du kommer att se helt fantastisk ut, vi lovar.

Vad kostar catering till bröllop?

11 sep 2019

Vad kostar catering till bröllop? Är det värt att använda sig av tjänsten och vad ska man tänka på, för övrigt? Catering kommer överlag med många frågor. I samband med ett bröllop – en av de viktigaste dagarna i livet – tillkommer ännu fler. Vi försöker ge svar på dessa.

Bröllopet är en av de största dagarna i våra liv. Gifter man sig med den man älskar så blir dagen någonting man tar med sig och minns genom resten av livet. Det är en dag av kärlek och det är ett av få tillfällen då man kan samla alla sina vänner, all släkt och alla bekanta och verkligen njuta av att stå i centrum. Vackra tal, fina ord och en härlig, kärleksfull miljö rakt igenom. Men, man bör vara medveten om att ett bröllop kostar pengar också.

Givet hur stort bröllop det handlar om så ska man vara medveten om att i stort sett allting kommer att kosta – catering, fotograf, klänning, ringar, blommor, dekorationer, lokalhyra, alkohol och servicepersonal. Man kan säga att ett bröllop som har ungefär 100 inbjudna gäster brukar kosta någonstans mellan 30.000-90.000 kronor. Det ger en fingervisning om kostnaden, men det säger naturligtvis inte hela sanningen heller. Det finns alltid utgifter som går att strypa; allt utgår från er budget och er egen smak.

catering

Catering till bröllop – ett måste

En av de utgifter som man inte bör peta alltför mycket i, gäller mat och catering på Södermalm, som exempel. Catering är något som gör hela bröllopet lite mer avslappnat och där man genom denna tjänst fullt ut kan njuta av sin stora dag. Det bör man välja. Man ska även vara medveten om att catering idag är avsevärt mycket bättre än vad som var fallet förr.

Med detta menar vi att tjänsten utvecklats och att menyerna, servicen och hela leveransen blivit bättre. Exempelvis så kan du idag även inkludera lokal och genom detta få en rakt igenom heltäckande tjänst - naturligtvis då till en högre kostnad.

Undersök priserna för catering

Priserna för catering till ett bröllop varierar och där flera olika faktorer spelar roll. Vilket företag anlitar du, vilken typ av meny väljer du, ska eventuella extratjänster inkluderas och hur pass lång tid behöver ni hjälp? Räkna med att ett kuvert kostar någonstans mellan 200-800 kronor och vi har en bra bild av vad catering till ett bröllop kostar.

Se dock till att jämföra priserna hos olika företag innan ni bestämmer er. Det kan skilja väldigt mycket och det ger dessutom ett bra förhandlingsläge. Glöm heller inte bort att kolla upp referenser. Vad gäller bröllop, mat och catering så är kvaliteten extremt viktig och värd att lägga några extra kronor på.

Ett sätt att komma billigare undan är att själv tillhandahålla exempelvis porslin, glas och bestick. Det innebär emellertid att man måste vara mer engagerad och det är något som kan skapa stress. Bröllopet är er dag och den ska ni njuta av – utan onödig stress och press.

När man inte är nöjd med sina bröst

20 aug 2019

I dagens utseendefixerade samhälle utsetts vi dagligen för olika skönhetsideal. Det är mycket fokus på kvinnliga former samtidigt att kvinnor ska vara smala. Det gör att många kvinnor i olika åldrar får ett bristande självförtroende. Det kan i vissa fall orsaka psykisk ohälsa och depressioner. 

Brösten förändras med åldern

Med åren förändras bröstens vävnader och formen förändras på olika sätt. När man pendlar mycket i vikt över åren kan det också påverka utseendet på brösten. Självklart påverkas även brösten när man får barn, oftast beroende på amning och/eller under graviditeten. 

Det är vanligt att kvinnor är missnöjda med storleken på sina bröst eller att dem är olika stora. i vissa fall är det ena eller båda brösten missformade.

Leende kvinna

Sjukdomar och skador på brösten

Det kan också hända att brösten skadas av en olycka och behöver byggas upp igen. Vid cancerbehandlingar av bröstcancer är det vanligt att läkaren  tvingas operara bort ett eller båda brösten för att bli av med tumören. Detta är oftast ett måste för att inte riskera spridning av metastaser.

Det finns naturliga metoder att återfå utseendet från innan. Det kan vara att sätta in så kallade bröstproteser i BH:n. Dessa är tillverkade av mycket naturtrogna material med fin passform och fasthet.

Kirurgiska ingrepp

När man har mått dåligt mentalt och när det påverkar vardagen mycket kan det vara en idé att fundera på att göra ett kirurgiskt ingrepp. Kriterierna för att kunna göra en bröstoperation är att man lidit av det under lång tid och att man är fysiskt frisk så man klarar av en operation med narkos. Självklart får man inte vara för ung. 

Sedan förs en dialog med kirurgen angående vilka behov man har och hur man ska gå till väga. Sedan görs en utprovning med bröstprotes för att bestämma storlek och form. Det är mycket viktigt att lära känna det nya bröstet och utseendet innan man bestämmer sig för storlek och form.

Hur görs operationen?

Ingreppet inleds att man sövs ner med hjälp av modern narkos där man vaknar 10 minuter efter färdigt ingrepp och är fullt återställd efter en halvtimme. Sedan läggs ett snitt i armhålan, vårtgården eller under bröstet. Oavsett blir det endast ett litet ärr när det har läkt. Sedan lägger man ett implantat, vanligtvis av silikon, under bröstmuskeln.

Efter ingreppet måste man vara noga med hygienen så att man inte riskerar en infektion. Det kan göra lite ont efteråt men det brukar räcka med vanliga värktabletter.

När du vill se ut som ditt bästa jag

11 jun 2018

Både pingstdagen som i år inföll den 20 maj och midsommardagen, som i år liksom de flesta andra år, infaller den 23 juni, brukar av tradition vara de två största börllopsdagarna. Det är då Sverige ter sig som bäst. Naturen har slagit ut i skir, vacker grönska. Blommorna står tätt i hagarna och längs vägkanterna. Vi människor vaknar som ur vårt sommaride. Varför inte passa på att gifta sig då naturen i Sverige är som bäst?

Bröllop innebär mycket förberedelse

Bröllopsplaneringar brukar vara blande de mest omfattande, oavsett om det är ett litet bröllop eller stort. De flesta brukar anlita någon som tar hand om organiseringen av det stora bröllopet som rymmer flera hundra gäster. För ett brudpar kan det vara svårt att överblicka allt som ska tänkas på och organiseras om det handlar om hundratal gäster som ska bjudas på mat och som ska få skjuts både till och från kyrkan och till festlokalen.

Själva vill brudparet se som bäst ut. Oftast vankas det frack för männen, och brudklänningen ska väljas och frisyr; ska det vara med slöja eller utan? Ska brusklänningen ha släp, eller vill man ha en enklare klänning? Det är stort fokus på brudparet, och när man ändå är huvudpersonerna vill man ju se som bäst ut.

Brudpar

Många brudpar vill komma i form och rättar till defekter

Många passar på att rätta till det man vill just för den stora dagen. En del bantar för att komma in i en storlek mindre lagom till bröllopsdagen. Om man inte vill banta, kan man göra en behandling med coolsculpting. Det är lite som att banta, utan att behöva gå hungrig. Särskilt väl lämpar sig coolsculpting när man har några valkar för många kring midjan. Man behöver varken lägga sig på operationsbordet, eller sjukskriva sig. Och det är inget man vill göra innan bröllopsdagen.

Då är coolsculpting en metod som avlägsnar de onödiga valkarna men som inte gör att du behöver vara orolig för någon lång konvalescens. En coolspulting är en behandlingsform som är väldigt lokal. Man lägger sig på en brits och en certifierad person märker ut var på kroppen man vill få sin coolsculpting. Man för ett trattliknande instrument över det önskade stället, huden sugs in i instrumentet. Området som får behandlingen kyls ner för några sekunder och sedan är det över.

Man kyler alltså ner fettcellerna där man vill få sin behandling. Fettcellerna fryser till is och valkarna avlägsnas på det sättet. Efter behandlingen får man en slät och fin hud och man behöver inte bekymra sig om dem längre.

Få vill ha kvar gamla tatueringar

21 feb 2018

Ska du gifta dig? Det är ett stort beslut och en stor dag som du ska ägna bara åt dig själv och den du ska gifta dig med. Ni ska klä er fina och äta och dricka gott hela dagen. Har du bestämt dig för vad du ska ha på dig? Ska ni ha traditionellt bröllop i kyrkan, med många gäster; släkt och vänner? Eller ska ni gifta er borgerligt? Ska ni vara bara ni två och närmaste kompisarna, eller slå på stort? Oavsett hur ni gör är det en viktig dag när man vill vara på topp, både mentalt och kroppsligt.

Man vill ju se så bra ut på sin Stora dag

Många som ingår i äktenskap vill se så bra ut som möjligt, särskilt om man ska vara i centrum för många människor på sin bröllopsdag. Då kanske den där synliga tatueringen som du en gång tyckte var snygg, inte känns lika så fräsch längre. Särskilt inte om det är så att du har namnet på ditt ex på ett känsligt ställe på kroppen? Din nya fru eller man kanske inte är så glad att se det på bröllopsnatten? Det är helt förståeligt när de helst vill vara ditt allt och din stora kärlek, åtminstone under bröllopet och natten efter.

Det finns olika sätt ta bort tatueringen

Det finns många alternativ på hur man kan ta bort tatueringarna. Det behöver inte vara smärtsamt eller ske med en kniv som gör ännu mer skada än själva tatueringen. Det kan ske ganska smärtfritt med en laser. Dagens moderna teknik gör det möjligt att snabbt ta bort oönskade tatueringar. 

Se upp för farliga lasrar

Då behandlas du med en laser som ger en kort laserimpuls och som bränner bort färgen på tatueringen. Det kan bränna just när lasern når huden, men smärtan går lika snabbt över som den kändes på huden. Efteråt kan det vara bra att låta det utsatta området få läka. Man ska inte sporta, bada bastu eller simma i en pool för att inte utsätta det utsatta området för en infektionsrisk. Man bör ta det lugnt, och inte pilla på området, utan bara låta det vara. Det läker av sig självt. 

Se till att du är frisk när du tar bort den

Innan tatueringsborttagningen, eller på själva den dagen är det viktigt att du är helt frisk eftersom kroppen kommer att vara fullt upptagen med att läka. Du bör heller inte ta blodförtunnande medicin, eller någon annan stark medicin som kan påverka läkningsförmågan. Har du någon hudsjukdom, bör du rådfråga kliniken innan du gör tatueringsborttagningen. Det är som sagt viktigt att du är helt frisk när du tar bort den.

Smoking till vigseln i Stockholm?

26 jan 2018

En man har sällan samma höga krav på sig gällande utseende och klädsel som en kvinna har. Det räcker ofta med en stabil bas att ha i garderoben; några finare byxor, jeans, några finare typer av sweatshirts, skor - kängor, finskor, sneakers - några jackor och ett par snyggare skjortor med olika snitt och färger. En kostym bör också finnas för de finare tillfällena. 

En smoking ger det där lilla extra. Lite stjärnglans till det anliga sällskapet. Men, en smoking är dyr att köpa - räkna med en kostnad mellan 5-10.000 kronor. Bättre är att hyra en smoking 

Ibland så krävs dock det lilla extra även för en man och där garderoben måste kompletteras. Ett typiskt exempel på detta gäller vid ett bröllop där brudparet skriver i inbjudningskortet att männen ska bära smoking. Smoking är plagg som ger det där lilla extra; att bära en smoking gör att man känner sig speciell och utvald - men det är också ett plagg som är svårburet sett till de få tillfällen då det faktiskt är acceptabelt att bära. Kommer du iklädd smoking till en vanlig fest så kommer du ganska snabbt att känna dig uttittad, för uppklädd och lite larvig. 

Köp inte smokingen

Alltså är smoking att anse som en relativt dålig investering. Du får betala dyrt för att någon annans bröllop ska kännas mer speciellt. En ny smoking kostar mellan 5-10.000 kronor och ska du dessutom ha nya skor - gärna lackskor - så får du addera ytterligare någon tusenlapp. En, minst sagt, kostsam tillställning. Men, det går dock att använda ett annat alternativ då det kommer till smoking och där du istället för att köpa kan hyra en sådan. Det finns definitivt ett ekonomiskt värde i att hyra en smoking inför ett bröllop i Stockholm - men det finns även andra uppsidor. 

Fördelar med att hyra en smoking

Priset för att hyra en smoking i Stockholm kanske ligger på 1500 kronor - inklusive ett par snygga skor som tillhör klädseln. I priset så ligger även en måttanpassning där en skräddare tar dina mått och anpassar den smoking du ska hyra efter hur du ser ut. Du går alltså inte in för att hyra en smoking och håller tummarna att den ska hålla. Den smoking du väljer är anpassad efter dig; allt för att du ska känna den lyx plagget för med sig. 

Vi ska här dock tillägga att den finns en avigsida med att hyra en smoking snarare än att köpa en sådan; en nackdel som ligger i sakens natur: det är inte din. Spiller du på smokingen eller har sönder den så får du alltså vara beredd på att ersätta ekiperingen för exempelvis kemtvätt eller lagning. 

Ett tips är alltså att ta det lite lugnare under festen du bär plagget. Något som inte brukar vara så svårt - en fest där smoking uppmanas männen brukar hålla en lite högre klass. Läs mer på: www.hyrasmokingstockholm.se.