Bröllopsmiddagen som är bra för miljön – Foodtruck

Har ni bestämt er för att ha foodtruck på bröllopet samtidigt som ni önskar lägga fokus på miljöaspekten? Här presenterar vi punkter kring bröllopsmiddagen som är bra för miljön – foodtruck.

Att köpa catering via en foodtruck är extremt flexibelt och behändigt. Varm mat kan serveras utan varmhållning och alternativet kan både väljas vid inomhus- eller utomhusbröllop. Men hur kan man få det extra miljövänligt?

Välj ekologiskt alternativ

Då efterfrågan på miljövänligare alternativ växer har även utbudet hos foodtrucks breddats. Att idag få en nästintill helt ekologisk meny är inte svårt. Detta i alla fall i de större städerna. 

Välj vegetariska alternativ

Vegetariska alternativ finns nästan alltid. Även veganska alternativ brukar gå att lösa om man är ute i god tid. Överlag påverkar köttkonsumtionen miljön i betydligt större utsträckning än vad vegetariska alternativ gör. 

Välj närodlat

Ännu ett alternativ är att välja närodlat. Det minskar utsläppen för transport samtidigt som man gynnar det svenska lantbruket. 

Tallrikar och porslin

Att plastsugrör blir förbjudna och flera butiker slutar sälja engångsbestick talar sitt klara språk. Det är onödig plastkonsumtion. När en foodtruck kommer ut med maten kan de även ha med tallrikar, glas och bestick i hårdplast. Ett material som liknar porslin men som är betydligt hårdare och hållbarare. Därmed kan man undvika engångsplast och pappersalternativen. Allt kan sedan läggas i en stor låda varpå det fraktas tillbaka av företaget för disk. 

Framförallt är detta smidigt om man äter utomhus (grillbuffé eller mingel). Äter man inne kan vanligt porslin användas. Men även i detta fall kan ofta företaget som hyr ut sin foodtruck stå för hantering och disk. Alternativet är att man gör det själv och spar pengar. Men oavsett så sparar man på miljön. 

Tårtan då?

Det är inte vanligt att foodtrucks kan erbjuda bröllopstårta. Kaffe, kaka och enklare efterrätter kan däremot generellt ordnas. Beställ ekologisk tårta från ett konditori och bestäm en tid som tårtan kan hämtas eller be om leverans till platsen där bröllopet ska ske. Ett alternativ är att företaget som kommer med maten kan åka och hämta tårtan när det är dags för efterrätt. 

Elbil?

Transporter är en stor del av den miljöpåverkan som idag sker. Än så länge finns inte speciellt många foodtrucks med el – men det kommer säkert inom kort. Det man som konsument kan göra för att påverka utvecklingen är att fråga företagen om de har elbilar. Genom att lyfta upp frågan kan chansen öka att de investerar i dessa fordon när fordonsparken ska byggas ut.

23 Jan 2020