Vigselring hand

Vigselring på vilken hand?

Vi tänkte i den här texten gå igenom lite kring vad som gäller för en vigselring och om det finns något speciellt som man ska ha i åtanke kring detta kärleksbevis. Finns det då det; är det något som man absolut inte får missa? Ja, och nej.

Det man ska veta är att det inte finns några speciella regler och lagar – det mesta utgår från traditioner och som alla vet så är sådana inte definitiva och huggna i sten. Nej, det går att starta egna traditioner och det är det som gör det hela spännande. Ser man till hur vi i Sverige agerar gällande våra ringar så är följande scenario vanligast: Mannen och kvinnan förlovar sig och byter varsin ring – förlovningsringen. Då dagen för bröllopet kommer så har mannen (brudgummen) köpt ytterligare en ring till kvinnan (bruden) och denna placeras på den vänstra handen – på ringfingret – och den sätts ovanför den förlovningsring de tidigare bytt med varandra. Detta då man brukar sätta ringarna i fråga i den ordning de kommit; det vill säga: först förlovningsringen och därefter vigselringen.

Brudgummen då, vad händer med hans vigselring? Här brukar det inte vara nödvändigt att denne får en vigselring. Istället så uppgraderas hans förlovningsring och kallas efter vigseln för vigselring. De flesta väljer att komplettera uppgraderingen i fråga med att gravera in namn och datum i brudgummens ring och gärna någon text som påvisar kärleken till sina nytagna maka. Inget krav – men ett trevligt sätt att göra ringen lite mer speciell och något som man definitivt ska överväga. Så dyrt är det inte att gravera en ring.

Den uppmärksamme la märke till att vi nämnde vänsterhanden i samband med en vigselring och att det är den vi i Sverige använder oss av. Detta är faktiskt något som skiljer oss mot övriga skandinaviska länder. I exempelvis Norge och Danmark så är det höger hand som gäller (och likaså i exempelvis Tyskland). Tyvärr så kan vi inte ge något rakt svar på varför vi i Sverige valt den vänstra handen och ringfingret på denna; men vi kan i alla fall bjuda på en intressant – och lite mer romantisk – teori.

vigselringar på händer

Vigselring – vilken hand gäller?

Att placera en ring på fingret till sin trolovade är något som man gjort sedan urminnes tider. Redan i antikens Egypten så gjorde man så och där var det den vänstra handen som gällde. Detta av den anledningen att det i vänster hand ansågs finnas en ven som gick direkt upp till hjärtat – den så kallade kärleksvenen – och att denna var synonym med själens ursprung.

Alexander den Store tog fasta på detta och efter sin erövring av Egypten så var traditionen med en ring på vänster hand även att betrakta som en romersk angelägenhet. Här gick kärleksvenen under namnet Vena Amoris. 

Vigselring finger

Förenklat således; placerar man sin vigselring på sin trolovades vänstra ringfinger så når man hans/hennes kärleksven och kärleken kommer att blomstra på ett mer påtagligt sätt. Den romantiska versionen till varför vi i Sverige har valt den vänstra handen och ringfingret på denna vid våra bröllop.

En mer pragmatisk förklaring är att vi generellt sätt använder oss mer av vår högra hand i samband med arbete och att vi därför placerar ringen på den vänstra för att slippa smutsa ner- eller förstöra den.

För att sammanfatta så kan vi sätta upp några punkter:

* Höger eller vänster hand för vigselring? Av tradition den vänstra – men det är ett val man gör som partners. Den högra fungerar även den.

* En vigselring – till bruden – räcker. Förlovningsringen för brudgummen uppgraderas till vigselring. Det går dock utmärkt att även köpa en vigselring till honom om man vill göra den speciella dagen ännu mer speciell.

* Gravering i en vigselring är trevligt och inte särskilt dyrt. Några kärleksrader, datum och namn räcker. Varför inte sammankoppla till den kärleksven vi ovan berört och med det italienska namnet Vena Amoris?