När man inte är nöjd med sina bröst

I dagens utseendefixerade samhälle utsetts vi dagligen för olika skönhetsideal. Det är mycket fokus på kvinnliga former samtidigt att kvinnor ska vara smala. Det gör att många kvinnor i olika åldrar får ett bristande självförtroende. Det kan i vissa fall orsaka psykisk ohälsa och depressioner. 

Brösten förändras med åldern

Med åren förändras bröstens vävnader och formen förändras på olika sätt. När man pendlar mycket i vikt över åren kan det också påverka utseendet på brösten. Självklart påverkas även brösten när man får barn, oftast beroende på amning och/eller under graviditeten. 

Det är vanligt att kvinnor är missnöjda med storleken på sina bröst eller att dem är olika stora. i vissa fall är det ena eller båda brösten missformade.

Leende kvinna

Sjukdomar och skador på brösten

Det kan också hända att brösten skadas av en olycka och behöver byggas upp igen. Vid cancerbehandlingar av bröstcancer är det vanligt att läkaren  tvingas operara bort ett eller båda brösten för att bli av med tumören. Detta är oftast ett måste för att inte riskera spridning av metastaser.

Det finns naturliga metoder att återfå utseendet från innan. Det kan vara att sätta in så kallade bröstproteser i BH:n. Dessa är tillverkade av mycket naturtrogna material med fin passform och fasthet.

Kirurgiska ingrepp

När man har mått dåligt mentalt och när det påverkar vardagen mycket kan det vara en idé att fundera på att göra ett kirurgiskt ingrepp. Kriterierna för att kunna göra en bröstoperation är att man lidit av det under lång tid och att man är fysiskt frisk så man klarar av en operation med narkos. Självklart får man inte vara för ung. 

Sedan förs en dialog med kirurgen angående vilka behov man har och hur man ska gå till väga. Sedan görs en utprovning med bröstprotes för att bestämma storlek och form. Det är mycket viktigt att lära känna det nya bröstet och utseendet innan man bestämmer sig för storlek och form.

Hur görs operationen?

Ingreppet inleds att man sövs ner med hjälp av modern narkos där man vaknar 10 minuter efter färdigt ingrepp och är fullt återställd efter en halvtimme. Sedan läggs ett snitt i armhålan, vårtgården eller under bröstet. Oavsett blir det endast ett litet ärr när det har läkt. Sedan lägger man ett implantat, vanligtvis av silikon, under bröstmuskeln.

Efter ingreppet måste man vara noga med hygienen så att man inte riskerar en infektion. Det kan göra lite ont efteråt men det brukar räcka med vanliga värktabletter.

20 Aug 2019