Vilka länder har vigselringen på vänster hand?

Vilka länder har vigselringen på vänster hand? I och med att vi i Sverige placerar vigselringen på vänsterhanden så är det lätt att tro att det är det vanliga. Faktum är dock att vi är en ganska udda fågel i sammanhanget. I de flesta andra europeiska länder så används nämligen högerhanden.

Anledningen till varför vi i Sverige använder vänsterhanden i samband med placeringen av vigselringen har anor från antikens Egypten. Där trodde man att venen på vänster ringfinger - Vena Amoris - var den ven som gick raka vägen till hjärtat. Att då placera en vigselring just där var det ultimata sättet att visa - och svära - livslång kärlek och trohet till sin partner. Den här sedan anammades av Romarna och har efter det spridits vidare över Europa och världen.

Det senare är, som sagt, dock en sanning med viss modifikation då det utöver Sverige endast är brukligt i USA och i Storbritannien. I de flesta andra länder - Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike och så vidare så placeras vigselringen istället på högerhandens ringfinger. Varför? Jo, för att det är med högerhanden som man sluter sin avtal och att man gör just detta i samband med en vigsel: man lovar trohet och evig kärlek.

Håll dock med att om att det finns ett lite tydligare romantiskt skimmer kring historien med Vena Amoris och kring det svenska valet av hand?

nygift par

Vanliga frågor om vigselringar

Vi tänkte även passa på att svara på några av de vanliga frågor som kommer i samband med bröllop och gällande val av vigselringar. Det finns några saker som man bör hålla koll på och vi hoppas att våra svar ska vara heltäckande:

Hur dyr måste ringen vara? Priset på en vigselring säger ingenting om kärleken. Men, man ska dock vara beredd på att lägga några kronor på just denna detalj. Det är, trots allt, ett smycke som ska bäras genom resten av livet. Bra kvalitet kostar pengar. Vi skulle även vilja slå ett slag för det mer personliga. Det vill säga: hitta en vigselring som passar er stil och smak. Välj även gärna någon gravyr som berättar om er kärlek.

Vad händer med förlovningsringen? Bruden kan med fördel behålla sin förlovningsring och placera den nya vigselringen ovanför. Brudgummen brukar normalt bara uppgradera sin förlovningsring och - genom exempelvis gravyr - förvandla den till en vigselring.

Vilken typ av vigselring är bäst? Ett trist svar kanske, men faktum är att smaken är som baken. Du och din partner ska fokusera på att hitta en ring som verkligen passar er stil och er smak. Ni ska definitivt tänka på komfort och ni kan även addera er livsstil i detta. i och med att ringen kommer att bäras dagligen så finns en risk för skador. Är ni väldigt aktiva och idrottar mycket så kan en slät ring vara att föredra ur denna synvinkel. Gällande färg och val av metall så är det en fråga om smak. Ni bör emellertid ta er tid att undersöka utbudet och gå igenom vilka alternativ som finns samt skapa er en bild av hur priserna ser ut. Kom även ihåg att tänka på hygienen. Att ringen kommer att bäras dagligen kommer att göra den smutsig och full av bakterier. Se till att vara noga med tvätt och rengöring och se till att åtgärda eventuella skador direkt. Det senare kräver normalt en guldsmed.

4 Oct 2019